line decor
line decor
 
Центар за промоцију здравља
 
 
 

ЦЕНТАР ЗА КОНТРОЛУ И ПРЕВЕНЦИЈУ БОЛЕСТИ

АКТУЕЛНОСТИ

 

Седница Међуокружне Комисије за заразне болести Нишавског и Топличког округа

Дана 10.4.2008. године (четвртак) са почетком у 11 часова одржаће се седница Међуокружне Комисије за заразне болести Нишавског и Топличког округа у амфитеатру Института за јавно здравље Ниш.

Предлаже се следећи:

ДНЕВНИ РЕД

  1. Разматрање извештаја о Програму здравствене заштите становништва од заразних болести у 2007. години
  2. Информација о епидемији HAV у Нишу
  3. Дискусија, питања и предлози

Молимо Вас да поред Вас обезбедите учешће и Ваших сарадника (начелника ХЕ служби, начелника диспанзера за децу, шефова јединица за вакцинације), односно и других сарадника за које сматрате да су неопходни на овом састанку.

Поред представника здравствених установа на овај састанак су позвани и представници скупштина града и општина, фонда здравственог осигурања, санитарних инспекција и средстава информисанја.

 

Конференција епидемиолога Србијe

Дана 26.3.2008. године одржан је састанак Иницијативног одбора Конференције епидемиолога Србије и Председништва Епидемиолошке секције Српског лекарског друштва на ком је одлучено да се Конференција епидемиолога Србије одржи у Сокобањи од 16 - 18. 5 2008. године.

 

ЕПИДЕМИЈА ТРОВАЊА ХРАНОМ
У ДЕЧИЈЕМ ВРТИЋУ „СУНЦЕ“ У КУРШУМЛИЈИ

          

            У дечијем вртићу „Сунце“ у Куршумлији, 5.3.2008. године започела је епидемија тровања храном изазвана S.Enteritidis, у којој је до 11.3.2008. године оболело 37 деце и петоро одраслих запослених у вртићу.
           S.Enteritidis изолована је из жита са шлагом и  замрзнутог пилећег меса, намирница које су непосредно пре избијања епидемије дељене као храна у обданишту.
            S.Enteritidis изолована је из столице 19 оболеле деце и код две запослене одрасле особе. Након урађеног ванредног санитарног прегледа код троје запослених је изолован исти узрочник (здраве клицоноше).
           Због тежине клиничке слике 12 деце је хоспитализовано на Инфективном одељењу  Болнице у Прокупљу.
Сви оболели су у добром стању.
Предузете су све противепидемијске мере.
Епидемија је под контролом
.

 

ТУЛАРЕМИЈА (ЗЕЧИЈА КУГА) У ОПШТИНИ РАЖАЊ

            Током фебруара и марта 2008. године у појединим сеоским насељима у општини Ражањ регистрован је повећан број оболелих лица од туларемије (зечије куге).
            До 20. марта оболело је укупно 7 особа, од којих су 4 хоспитализоване. Сви оболели имали су блажу клиничку слику.
            Извршено је епидемиолошко испитивање, којим је утврђено велико повећање популације глодара у селима.
            Спроведене су све противепидемијске мере, тако да је болест под контролом.

 

ЕПИДЕМИЈА У ГРАДУ НИШУ ЈЕЊАВА

У периоду од 1. до 24.3.2008. године, на територији Града Ниша регистровано је 20 случајева оболелих од заразне жутице типа А, што представља вишеструко смањење броја оболелих у односу на претходни месец. Очекује се да ће се број новооболелих и даље смањивати, тако да ће у најскорије време епидемија бити одјављена.